BENVINGUTS

Una de les principals aportacions de la civilització romana, juntament amb el seu dret i el seu idioma, el llatí, va ser l'ordenació del seu territori i de les seves ciutats, configuració que en molts casos ha arribat fins els nostres dies. Aquest bloc pretén recollir totes les aportacions, documentació i publicacions que en aquesta matèria s'han realitzat i es continuen fent i que abasten des de la creació, planificació, legislació i desenvolupament de l'urbanisme romà.

dissabte, 6 d’abril de 2013

Plan Urbano de Roma


Los planos de la antigua RomaLos antiguos romanos eran excelentes ingenieros y arquitectos, y también buenos conocedores de la importancia de la planificación urbana. Naturalmente, para lograr un control adecuado de la Ciudad Eterna había que tener planos. La mayoría de ellos se han perdido, sobre todo por estar realizados sobre materiales perecederos, pero he aquí que existe una maravilla en forma de puzzle pétreo que puede ser considerado como un gigantesco plano de la antigua Roma. Lo de puzzle viene a que está fragmentado en multitud de pedazos de piedra, lo que complica su reconstrucción, pequeños trozos de un plano que mostraba en detalle todas las calles y casas de la ciudad.Un gigantesco plano, llamado Forma Urbis Romae, compuesto por más de un millar de fragmentos de lo que un día llegó a ser un magno plano de 18 por 13 metros. Cierto es que estos restos no son más que una pequeña parte del total, pero siguen siendo una maravilla.
Durante siglos se han intentado unir las piezas del puzzle “a mano”, pero lo costoso del proceso hacía que, con un poco de suerte, se lograran casar dos piezas cada varios años. Para lograr montar el rompecabezas de una vez por todas, desde 1999 la Universidad de Stanford decidió escanear las piezas y emplear la informática en el proceso. Los resultados pueden consultarse en línea :
http://formaurbis.stanford.edu/


Font: Historia del habitat

3 comentaris:

 1. Aquesta mena de restes són una meravella. Sempre he pensat que produeixen una emoció més gran que la contemplació d'un temple.

  ResponElimina
 2. Benvolgut Enric:

  Com ve dius, aquestes restes produeixen una impressió especial, perquè són les que més s’aproximen al dia a dia de la vida en Roma; aquella part que possiblement mai passarà a la història: els arquitectes, els urbanistes, els funcionaris, tots aquells que treballaven per fer una millor ciutat.
  Salutacions.
  Francesc

  ResponElimina
  Respostes
  1. Fa uns dies li comentava al Pedro Azara una cosa semblant arran d'un apunt seu sobre maquetes arquitectòniques gregues:
   http://tochoocho.blogspot.com.es/2013/03/maquetas-de-arquitectura-de-la-grecia.html

   Si no el coneixes, tens feina per dies: és un dels blocs més bons sobre món antic, com especialista que n'és. Aquí tens un enllaç sobre arquitectura a Roma.
   http://tochoocho.blogspot.com.es/2013/04/notas-sobre-constructores-en-la-roma.html

   Elimina