BENVINGUTS

Una de les principals aportacions de la civilització romana, juntament amb el seu dret i el seu idioma, el llatí, va ser l'ordenació del seu territori i de les seves ciutats, configuració que en molts casos ha arribat fins els nostres dies. Aquest bloc pretén recollir totes les aportacions, documentació i publicacions que en aquesta matèria s'han realitzat i es continuen fent i que abasten des de la creació, planificació, legislació i desenvolupament de l'urbanisme romà.

diumenge, 12 de maig de 2013

LA DOMUS ROMANA                         Àmbits domèstics i utensilis.

Autora: Patricia Rubio Illescas / Cantibus
Font: Arraona Romana


    1.    INTRODUCCIÓ.
La temàtica que es tractarà és sobre els àmbits domèstics i utensilis en l’antiga Roma. En concret, el treball consistirà en les cases patrícies de la ciutat de Pompeia. Per què els patricis? Bàsicament, perquè sabem per la documentació històrica i arqueològica que era una societat amb grans domus, i per aquest tema pot ser molt fructífer i curiós relacionar les fonts arqueològiques de les cases pompeianes i comparar-les amb els criteris arquitectònics de Vitruvi, des del punt de vista tècnic, i des del punt de vista quotidià a partir del autor satíric Juvenal.
Es donarà una importància especial a les fonts que descriuen els utensilis i mobiliari, ja que a part de descriure breument la distribució de la casa, és el que donarem una especial importància. Els utensilis, al igual que avui, estan en tots els llocs, de forma i utilitats diferents. A més, des del punt de vista de l’Arqueologia és allò que se li ha donat importància, i sols ser el primer que trobem en un jaciment.
Estudis recents han format noves discussions sobre la funció de la casa i la funció dels utensilis a Pompeia, com la reflexió de l’arqueòloga Penélope Alison de la Universitat de Leicester: ‘’Estoy estudiando vasijas y otros recipientes de cocina, y lo que me interesa es averiguar cómo debieron haber funcionado realmente esas viviendas […] Si examinamos la distribución del material doméstico en las casas de Pompeya, como por ejemplo los muebles donde se guardaban las vasijas y demás recipientes, las encontramos en la habitación principal delantera, el atrio donde los visitantes podían ser recibidos. ‘’  (Leicester 2007)
Els objectes són aquells testimonis silenciosos que amaguen més d’un secret, la convivència paral·lela amb la gent que habitaven aquelles domus. Llegir més

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada